U Herceg Novom svečano otvorena adaptirana jedinica hitne pomoći

Adaptirana jedinica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore u Herceg Novom svečano je otvorena u prisustvu ministra zdravlja Crne Gore dr Vojislava Šimuna, direktora Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Prim. Mr sci. Dr med. Vuka Nikovića i predsjednika Opštine Herceg Novi Stevana Katića.

Ministar zdravlja Crne Gore dr Vojislav Šimun naglasio je na svečanom otvaranju da je hitna medicinska pomoć jedna je od najvažnijih karika svakog zdravstvenog sistema i ogledalo njegovog kvaliteta, uspješnosti i efikasnosti.

Rekonstrukcija i ove jedinice zavoda za hitnu pomoć u skladu je sa intencijom Ministarstva zdravlja i menadžementa ove ustanove na čelu sa dr Vukom Nikovićem da se modernizuje i unaprijedi ovaj veoma značajan dio zdravstvenog sistema, primjenjujući savremene principe organizacije urgentne zdravstvene zaštite. Ipak, moramo napomenuti da je najveći dio jedinica Zavod za hitnu medicinsku pomoć na teritoriji države u potpunosti rekonstruisan i renoviran u poslednje tri godine zahvaljujući angažmanu menadžmenta, ali i zahvaljujući donacijama kakva je upravo ova od strane opštine Herceg Novi, na čemu im u ime zdravstvenog sistema i svih osiguranika zahvaljujem“, izjavio je ministar zdravlja dr Šimun.

Direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore Prim. Mr sci. Dr med. Vuk Niković istakao je da će do kraja naredne godine biti adaptirne sve 23 jedinice Zavoda.

“Sarađujemo sa lokalnim samoupravama i po prvi put opštine u svim gradovima u Crnoj Gori znaju gdje ulažu novac, iako je on i ranije ulagan ali na žalost to osiguranici nijesu vidjeli. Spremnost menadžmenta Zavoda i Ministarstva zdravlja je da zdravtsveni sistem Crne Gore privedemo standardima savremene urgentne medicine. U susret evropskim integracijama imperative je raditi na reorganizaciji i održivosti zdravstvenog sistema”, naveo je direktor dr Niković.

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić rekao je da je donacija Zavodu od 30.000 eura samo dio pomoći koju Opština pruža zdravstvenoj zaštiti građana Herceg Novom i turista.

“Zajednički projekat koji danas završavamo bio je jedan od glavnih preduslova za kvalitetniju zdravstvenu zaštitu građana Herceg Novog ali pred Zavodom za hitnu medicinsku pomoć su i dalje veliki izazovi – obezbijediti dovoljan broj medicinskih ekipa koje mogu odgovoriti potrebama Herceg Novom posebno tokom ljetnje tursističke sezone”, poručio je Katić.

Prostorije hitne pomoći u Herceg Novom prvi put su adaptirane od osnivanja. Zavod za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore za adaptaciju je izdvojio 47.232 eura sa PDV-om, dok je Opština Herceg Novi donirala 30.000 eura za kompletnu savremenu medicinsku opremu. U narednom periodu biće otvorena i adaptirana jedinica hitne pomoći u Kolašinu, gdje je Zavod uložio 36.246 eura, kao i hitna pomoć na Žabljaku u koju je uloženo 48.446 eura. Zavod za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore u kompletnu adaptaciju ove tri jedinice hitne pomoći uložio je 157.952 eura.

Section Title

Raspisan tender za adaptaciju pet jedinica hitne pomoći

Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za adaptaciju pet jedinica Zavoda za hitnu…

Prva nacionalna vježba iz CBRN zaštite

Simulacija vježbe u slučaju nuklearno-hemijsko-biološkog akcidenta (CBRN) izvedena je na platou…

Svečano otvorena adaptirana jedinica hitne pomoći u Kolašinu

U Kolašinu je otvorena adaptirana jedinica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore. Jedinicu su…

Održna edukacija iz FAST ultrasonografije

Centar za edukaciju Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore organizovao je 10, 11. i…

U Herceg Novom svečano otvorena adaptirana jedinica hitne pomoći

Adaptirana jedinica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore u Herceg Novom svečano je otvorena…

Katedera za urgentnu medicinu uskoro na Medicinskom fakultetu UCG

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore ostvario je saradnju sa Katedrom urgentne medicine na…
CG