Uvedena javno dostupna defibrilacija

U Službenom listu Crne Gore 24.05.2024. godine objavljen je i Zakon o dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojim zdravstvena zaštita sprovođenjem osnovnih mjera održavanja života može da se pruža i na javnom mjestu, javno dostupnom automatskom eksternom defibrilacijom, upotrebom automatskog eksternog defibrilatora (AED uređaja), koji je postavljen na ovim mjestima, ako je upisan u registar medicinskih sredstava, u skladu sa posebnim zakonom.

Vlasnici AED uređaja dužni su da Zavodu za hitnu medicinsku pomoć dostave podatke o postavljanju ovih uređaja u roku od 30 dana od dana njihovog postavljanja, radi uvođenja evidencije o ovim uređajima i kontrolima njihovog rada. Obuku lica iz stava 2 ovog člana sprovodi Zavod za hitnu medicinsku pomoć, o čemu vodi posebnu evidenciju.

Direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore Prim. Mr Sci. dr med. Vuk Niković naglasio je važnost navedene odluke.

“Procenti preživljavanja nakon iznenadnog srčanog zastoja u vanbolničkim uslovima su vrlo niski (5 – 10%), najčešće zbog kašnjenja kardiopulmonalne reanimacije i defibrilacije. Primjena automatskih eksternih defibrilatora (AED) omogućava brzu i sigurnu laičku defibrilaciju na mjestu dešavanja – u vanbolničkim uslovima. Instaliranje javno dostupnih uređaja povećava stopu preživljavanja i brzinu reagovanja do dolaska ekipe hitne medicinske pomoći. Donošenjem izmjena zakona o zdravstvenoj zaštiti i uvođenjem javno dostupne defibrilacije čuvaju se životi građana Crne Gore, državu Crnu Goru približavamo standardima EU i kao turistička destinacija postaje sigurna destinacija u kojoj boravi veliki broj turista tokom cijele godine” istakao je Niković.

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore na ovaj način postaje institucija odgovorna za implementaciju javno dostupne defibrilacije. Zahvaljujemo svim poslanicima koji su u Skupštini Crne Gore podržali i glasali za izmjene i dopune zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Takođe, u Službenom listu Crne Gore 24.05.2024. godine objavljen je Zakon o dopunama Zakona o hitnoj medicinskoj pomoći, kojim podstanica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Zeti postaje samostalna jedinica Zavoda za HMP. Jedinica hitne pomoći u Zeti organizovaće se u roku od 12 mjeseci od dana stupanja na snagu ovog zakona.

CG