Ujed zmije

Poskok – je najopasnija i najveća evropska otrovnica. Ženke narastu oko 60 cm, mužjaci mogu narasti i do 1m. Mužjaci su pepeljasto sivi, a ženke su najčešće smeđe. Na leđima imaju karakterističnu “cik – cak” liniju. Na vrhu njuške nalazi se mali roščić. Nije agresivan ali ako se uznemiri počinje siktati i pokušava pobjeći. Često ga je potrebno jako isprovocirati da bi ugrizao. U velikih primjeraka zubi mogu biti i 1cm dugi, pa otrov može biti unesen u mišić što ubrzava razvoj simptoma trovanja. Pošto se poskoci lako održavaju i razmnožavaju u zatočeništvu, oni se često koriste kao izvor otrova za proizvodnju antiseruma. 

Šarka se nalazi u cijeloj Evropi. Duga je oko 60 do 80 cm I takođe ima “cik-cak” liniju uzduž tijela i znatno je manja od poskoka. Glava joj je šira i oblija, sa velikim okom crvenog odsjaja i karakterističnom bjelom prugom uz rub gornje čeljusti. Šarka naseljava surovije predjele i može se sresti i iznad 2000 m/nv. Za razliku od poskoka ulazi i u vodu. 

Obična šarka – je sivkasto smeđa sa tamnom vijugavom šarom oivičenom nizovima tačkica. Slična je poskoku, ali je manja i šarenija i nema roščić.

Crna šarka – je potpuno crna. I ona ima vijugavu šaru. Naseljava planinska područja, ali nešto niže nadmorske visine. 

Šargan je najmanja evropska zmija. Prosečna veličina odraslih jedinki kreće se između 30 i 50 centimetara. Najduža jedinka može da dostigne dužinu od svega 50 do 60 centimetara. Osnovna boja šargana kreće se od svetlo sive do svetlo braonkaste u zavisnosti od pola. Ima jasno izražene cik-cak šare koje su obično tamno braon ili sivkaste boje. Bočno, duž leđa nalaze joj se braon ili crne tufne. Donja strana tela je obično bele ili sive boje. Glava joj je ovalna sa tri krupne krljušti. Leđne krljušti imaju greben. Kao i kod ostalih otrovnica, rep šargana je kraći u odnosu na telo. Mužjaci i ženke, osim boje, razlikuju se i po dužini repa. Mužjaci imaju duži rep u odnosu na ženke. Zenice šargana su vertikalne kao i kod drugih zmija otrovnica.

Prva pomoć:

Ako se žrtva mora pomjerati onda mora ostati u ležećem položaju

 • otkloniti opasnost, provjeriti svijest
 • ostaviti žrtvu da leži, smirivati žrtvu kako bi se usporilo širenje otrova
 • primjeniti imobilizaciju pod pritiskom
 • zvati Hitnu pomoć i postupati po instrukcijama
 • pratiti : disajni put, disanje , cirkulaciju (puls), nivo svijesti
 • prevencija šoka
 • ne dizati ujedeni ekstremitet, jer pojačava venski dotok do vitalnih organa

Imobilizacija sa pritiskom

 • Široki zavoj sa pritiskom
 • ostaviti ekstremitet u istom položaju
 • prvo previti ujedeno mjesto
 • krenuti od prstiju tj. kraja ekstremiteta
 • previti čvrsto, prema gore, pokriti što više

PAŽNJA!

NE DIZATI ujedeni ekstremite!

NE STEZATI protok krv!

NE SKIDATI zavoj ni udlagu!

U slučaju ujeda zmije na terenu, treba preduzeti navedene mjere prve pomoci, kontaktirati Zavod za hitnu medicinsku pomoć, tel. 124, radi daljih uputstava te žrtvu odmah transportovati do najbliže zdravstve ustanove. Ne dozvoliti žrtvi da se kreće, nego je treba nositi!

CG