Održana početna konferencija projekta RACE 2

U Zagrebačkoj županiji u Jastrebarskom je 26. septembra 2024. održana početna konferencija projekta RACE 2.

U sklopu programa Interreg IPA CBC Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora, započeo je dvogodišnji projekt RACE 2, koji zajedno sprovode Dom zdravlja Mostar, kao vodeći partner, Zavod za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore i Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije.

Osnovni cilj projekta RACE 2 jest unaprijediti hitnu medicinsku službu standardizacijom i digitalizacijom procesa hitne pomoći, edukacijom djelatnika, nabavkom novih vozila i opreme, kao i prevencijom kardiovaskularnih bolesti u partnerskim regijama. Prije dvije godine isti projektni partneri uspješno su proveli projekt RACE – Utrka za život, a ovo je sada njegov nastavak.

  • Projekt omogućuje razmjenu iskustva s našim partnerima i širenje znanja kako bismo jedni od drugih učili, odnosno razmjenjivali dobru i upozoravali na lošu praksu – rekla je Kristina Bevanda, direktorica Doma zdravlja Mostar. Ova zdravstvena ustanova će tokom realizacije projekta kompletno rekonstruirati postojeće prostorije hitne pomoći i dograditi edukativni centar. Nastavićemo i s edukacijom stanovništva te nabaviti EKG uređaje i automatske vanjske defibrilatore – rekla je Bevanda.

Aleksandra Vlahović, u ime Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore, rekla je da je benefit ovoga projekta uvođenje prakse koja dosad nije postojala u Crnoj Gori, poput telemedicine i korištenja norveškog indeksa hitnog zbrinjavanja pacijenata.

  • Kao jedna od mjera smanjenja kardiovaskularnih bolesti čeka nas i nabavka aparata za mjerenje holesterola i triglicerida u krvi. Nadalje, nabavićemo dva reanimobila s kompletnom opremom, edukovati nemedicinsko osoblje, nabaviti više AVD uređaja i uvezati ih u sistem telemedicine – ispričala je Vlahović.

U sklopu projekta, Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije (ZHM) dobiće tri nova vozila za hitnu pomoć, a sva postojeća vozila opremiće se računarima i prenosnim printerima. Zavod će dobiti i dva prenosiva laboratorijska uređaja za mjerenje lipida te će organizovati devet javno-zdravstvenih akcija usmjerenih na prevenciju kardiovaskularnih bolesti. Nadogradiće svoj IT sistav novim serverom te dodatno edukovati medicinsko osoblje za zbrinjavanje politraumatizovanih pacijenata.

  • Našim partnerima prenijećemo znanje i iskustvo u smislu standardizacije usluge hitne medicinske pomoći – rekao je Davorin Gajnik, direktor Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije. Upravo će djelatnici ovoga Zavoda, prema priručniku Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, edukovati i osposobiti za rad 12 budućih dispečera u Domu Zdravlja Mostar i Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore.
  • Ukupni proračun projekta RACE 2: 1.934.839,38 €
  • EU sufinanciranje (IPA III CBC sredstva): 1.644.613,47 € (85%)
  • Doprinos partnera: 290.225,91 € (15%)

Riječ direktora Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore Vuka Nikovića

Projekat RACE 2 – Trka za život, predstavlja još jedan iskorak ka poboljšanju usluga koje pružamo. Budžet namijenjen za našu instituciju je značajan i iznosi nešto preko 680 hiljada eura. Osim nabavke dva nova sanitetska vozila, reanimobila sa savremenom medicinskom opremom, sredstva ćemo uložiti u instaliranje softvera za implementaciju onlajn sistema eHitna za prijem i obradu poziva, zatim uvođenje “Norveškog indeksa” prijema kućnih posjeta, platformu za telemedicinu, potrebne servere, opremu za laboratorijsku dijagnostiku, ličnu zaštitnu opremu i još mnogo toga. Želim da istaknem da ćemo značajan iznos uložiti u edukaciju i obuke nemedicinskog osoblja i stvaranje terenskog kadra za BLS, ALS, PLS i PHTLS a planiramo i održavanje radionica za medicinsko osoblje.

Projekat će trajati dvije godine i čeka nas mnogo aktivnosti a cilj nam je poboljšati sveukupnu sigurnost stanovništva i utrti put za održivo poboljšanje zdravlja u regiji.

CG