Na Žabljaku svečano otvorena adaptirana jedinica za hitnu medicinsku pomoć

Adaptirana jedinica hitne medicinske pomoći svečano je otvorena na Žabljaku. Ukupna vrijednost radova na projektu adaptacije iznosi 82.000 eura od čega je 63.000 eura izdvojio Zavod za Hitnu medicinsku pomoć Crne Gore u dijelu adapatacije i kupovine dijela medicinske opreme. Opština Žabljak učestvovala je sa 8.000 eura donacije, dok je Elektroprivreda Crne Gore donirala sredstva u iznosu od 10.000 eura.

Nakon svečanog presijecanja vrpce prisutnima se obratio i direktor Zavoda za Hitnu medicinsku pomoć dr Vuk Niković koji je tom prilikom napomenuo da je riječ o devetoj adaptiranoj jedinice HMP, te da su u planu još dvije adaptacije u Pljevljima i Zeti.

“Uprava za kapitalne investicije sredinom avgusta kreće  sa adaptacijom još pet jedinica. Ovo je sistem koji je bio devastiran i zapušten. Obilaskom jedinica od Plužina do Pljevalja vidio sam veoma zapušteno stanje koje nije bilo adekvatno za rad. Mi smo turistička destinacija i ne smijemo dozvoliti da, kako turisti tako i naši građani imaju neadekvatnu medicinsku zaštitu. Postoji ogromno razumijevanje ljudi koji se trenutno nalaze u Ministarstvu zdravlja i Fondu zdravstva. Mi ulažemo sredstva na pravi način i očekujem da će se to nastaviti ubuduće, te se nadam da ćemo do kraja 2025.godine adaptirati 24 jedinice HMP”, poručio je on.

Svečanom otvaranju prisustvovala je i državna sekretarka u Ministarstvu zdravlja Mirjana Vlahović Andrijašević koja je tom prilikom istakla važnost pomenute adaptacije koja će, kako je navela, lokalnom stanovništvu ali i brojnim turistima omogućiti efikasniju i dostupniju medicinsku pomoć.

“U ime ministarstva zdravlja upućujem veliku zahvalnost što ste, ne prvi put, pokazali društvenu odgovornost i shvatili značaj ulaganja u zdravlje cjelokupne populacije. Hitna medicinska pomoć je specifičan, veoma važan dio zdravstvenog sistema i ogledalo njegovog kvaliteta, efikasnosti i uspješnosti. Stoga je težnja Ministarstva zdravlja i Zavoda da se sve jedinice HMP na teritoriji cijele države maksimalno pojačaju i unaprijede uslovi za rad i pružanje pomoći, kako bi svi građani, bez obzira u kojoj opštini žive imali bolju, kvalitetniju i prevashodno bržu zdravstvenu uslugu”, kazala je Vlahović Andrijašević.

Opština Žabljak se sa zadovoljstvom odazvala na poziv dr Nikovića i opredijelila novčanu donaciju za adaptaciju jedinice HMP, kazao je predsjednik Opštine Žabljak Radoš Žugić. On je tom prilikom napomenuo da od početka svog mandata Opština Žabljak ima jasnu viziju da je primarna zdravstvena zaštita i pružanje kvalitetne zdravstvene usluge nešto što se nameće kao prioritet.

“Mi smo od samog početka izdvajali značajna finansijska sredstva za pomoć primarnoj zdravstvenoj zaštiti. U prethodnoj godini mi smo jednu stambenu jedinicu opredijelili za stanovanje ljekarima opšte prakse. Nastavićemo i ubuduće da ulažemo u ovu, za nas, prioritetnu oblast. Određena finansijska sredstva stoje na raspolaganju za adaptaciju i modernizaciju zgrade Doma zdravlja”, kazao je on.

Prisutnima se obratio i direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Vuk Kadić.

“Mi smo opredijelili određena sredstva za opremanje za još nekoliko jedinica koje će biti završene do kraja godine. Svi oni koji imaju ideju i želju da unaprijede zdravstveni sistem biće naravno ispraćeni sa naše strane. Ovo je jedan dobar primjer, u ovom slučaju mislim na dr Nikovića , kako se može  odgovorno ophoditi prema svojoj ustanovi i kako se sredstva, koja očigledno postoje, mogu pametno iskoristiti”, zaključio je on.

CG