Apel Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore apeluje na građane da zbog visokih temperatura koje nepovoljno utiču na organizam poštuju savjete ljekara i sačuvaju zdravlje.

Preporuke Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore:

– izbjegavanje borakva napolju i izlaganja suncu tokom najtoplijeg dijela dana (preporuka je od 10 do 17 časova)

– redovan unos tečnosti, prije svega vode, više od 2 litra dnevno

– izbjegavanje naporne fizičke aktivnosti

– nošenje lagane odjeće, zaštititi glavu kapom ili šeširom

– boraviti u rashlađenim prostorijama (preporučena razlika između unutrašnje i spoljašnje temperature je 10 setepni)

Apelujemo na osjetljive grupe poput djece, trudnica, hroničnih bolesnika i starijih da se naročito pridržavaju savjeta ljekara. Oprez se preporučuje i zdravim osobama, jer vrućine loše utiču i na zdrav organizam. Ne ostavljajte djecu u parkiranim automobilima.

Radnici na gradilištima su naročito izloženi riziku. Preporuka Zavoda za hitnu pomoć Crne Gore je obavezno nošenje kompletne zaštitne opreme, češće pauze za odmor i redovno hidriranje (po mogućnosti uzimanje tečnosti na svakih 15 do 20 minuta). Teške fizičke poslove ne bi trebalo obavljati u najtoplijem dijelu dana, već u ranim jutarnjim satima ili uveče.

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore uprkos vrućinama ne bilježi značajniji porast broja pacijenata. Očekivano, raste broj pacijenata u Podgorici i u južnim opštinama, ali je na nivou prošlogodišnjeg. Medicinsku timovi hitne pomoći na nivou države dnevno pregledaju između 800 i 900 pacijenata u ambulanti, obave oko 150 terena i između 40 i 50 transporata prema urgentnom centru i opštim bolnicama.

Ističemo da nije registrovan veliki broj pacijenata sa simptomima sunčanice. Najčešći simptomi na koje se pacijenti žale su bolovi u grudima, vrtoglavica, glavobolja, povišena temperature, mučnina, povraćanje i dijareja.

Napominjemo da Zavod za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore svakodnevno vodi evidenciju o broju pacijenata kojima je potrebna hitna medicinska pomoć. Ukoliko taj broj naglo poraste ili uočimo neobičnu simptomatologiju o tome ćemo blagovremeno obavijestiti javnost.

CG