Otvaranje renovirane jedinice Zavoda za HMP u Ulcinju

Renovirana i adaptirana jedinica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore u Ulcinju svečano je otvorena danas 31.03.2023. godine s početkom od 10 časova.

Jedinica Zavoda za HMP u Ulcinju po prvi put je renovirana od svog osnivanja, i to je šesta jedinica Zavoda koja je u prethodnih godinu dana i devet mjeseci renovirana i opremljena novom medicinskom i kancelarijskom opremom.

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore je jedina zdravstvena ustanova u Crnoj Gori u kojoj je u periodu nakon 15. juna 2021. godine uvedena fiskalizacija, te je shodno tome jedinica Zavoda za HMP u Ulcinju ostvarila prihod kroz pružanje komercijalnih usluga u prethodne dvije ljetnje turističke sezone u iznosu od 55.000 evra koje su u cjelosti uložene u renoviranje jedinice a uz ulaganje dodatnih novčanih sredstava opredijeljenih iz osnovnih sredstava Zavoda.

“Prije godinu i po dana kada sam došao ovdje zatekao sam jedinicu jako devastiranu, u lošem stanju. Inače su sve jedinice bile u takvom stanju. Odlučili smo da te jedinice adaptiramo i prilagodimo standardima savremene urgentne medicine iz razloga zato što su ljudi u tim jedinicama radili pošteno i odgovorno jedan jako stresan i odgovoran posao”, rekao je direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore dr Vuk Niković.

Niković je građanima poželio zdravlje istakavši da danas “moramo da radimo stvari koje nijesu za jedan dan”.

“A sa druge strane, moramo da znamo da danas radimo stvari koje nijesu za jedan dan, koje nijesu za trenutak, stvari koje nijesu reklama, nego radimo ozbiljne stvari, približavamo se standardima Evropske unije, standardima savremene urgentne medicine, što će mi biti cilj dok god se budem nalazio na ovom mjestu”, rekao je dr Niković.

Predsjednik Opštine Ulcinj g. Omer Bajraktari istakao je da nakon ove investicije slijedi adaptacija Doma zdravlja što je, prema njegovim riječima, pokazatelj da Ulcinj kao turistička destinacija treba bolju zdravstvenu infrastrukturu.

“Takođe, drago mi je što je pomogla i dijaspora, i ovim putem im se zahvaljujem”, rekao je g. Barjaktari.

Ministar zdravlja Crne Gore g. Dragoslav Šćekić kazao je da je za sve infrastrukturne projekte, opremu i obnavljanje voznog parka Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, iz državnog budžeta, sredstava ustanove, ali i donacija prijatelja zdravstvenog sistema, utrošeno je ukupno preko milion i 200 hiljada evra.

“Ovim ulaganjem obezbjeđuje se kvalitetan nivo zdravstvene usluge koju zaslužuju prije svega građani ove najjužnije primorske opštine, ali i brojni turisti koji borave ovdje tokom ljetnje turističke sezone”, naveo je ministar Šćekić. On je uputio čestitke menadžmentu Zavoda, na čelu sa dr Vukom Nikovićem, “na viziji, zalaganju i jasnoj strategiji razvoja ovog segmenta, koji predstavlja jedan od najvažnijih stubova svakog zdravstvenog sistema”, dodavši da su na tom putu imali i imaće i u narednom periodu nedvosmislenu podršku Ministarstva zdravlja.

Predsjednik Vlade Crne Goer g. Dritan Abazović istakao je da je današnje otvaranje lijep trenutak za Ulcinj i Crnu Goru, te da je Vlada ispunila ono što je obećala u vidu plana nakon posljednje posjete opštini Ulcinj i Domu zdravlja.

“Zahvalan sam svima koji su to pomogli, bez obzira da li se radi o Opštini Ulcinj, dijaspori, Vladi. Investiranje u zdravstvo za vrijeme mandata gospodina Šćekića je toliko intezivno da ja lično ne mogu da prisustvujem svim događajima i zbog toga mi je žao. Jedanaest hitnih medicinskih pomoći će se u kratkom vremenu renovirati širom Crne Gore. Za Ulcinj to ima poseban značaj, čeka nas rekordna turistička sezona, a moje je samo da poželim ljudima koji rade vanserijskim naporima u Hitnoj medicinskoj pomoći u Ulcinju i u Domu zdravlja, da im poželim da im sezona prođe sa što manje posla, da ne bude nekih velikih gužvi, nekih velikih problema, da su svi pacijenti zadovoljni, da svi dobiju uslugu na vrijeme i da se svi radujemo onome što slijedi”, istakao je g. Abazović.

Ukupan iznos renoviranja jedinice Zavoda u Ulcinju iznosi 91.000 evra od čega su 26.000 evra donacije od strane Opštine Ulcinj i ulcinjske dijaspore. U sklopu renoviranja jedinice Zavoda za HMP u Ulcinju Zavod je obezbijedio i novi reklamni naziv za Dom zdravlja u Ulcinju u sklopu čijeg se objekta nalaze i prostorije jedinice Zavoda za HMP u Ulcinju.

Jedinica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore u Ulcinju kompletno je renovirana te su po prvi put stvoreni medicinski i prostorni uslovi za rad zaposlenih i kvalitetno pružanje hitne medicinske pomoći građanima Ulcinja i turistima u skladu sa savremenim, evropskim standardima urgentne medicine.

CG