Direktor Zavoda za HMP u “Bojama jutra” na TV Vijesti

„Svjedoci smo u zadnje vrijeme da imamo povećan broj napada na zdravstvene radnike, ne samo Hitne pomoći nego generalno zdravstvene radnike i napokon kada smo došli u situaciju da vidimo da u toku pružanja medicinske pomoći neko napadne ljekara i pritom ga povrijedi, ovo je negdje zadnji momenat da se pošalje jasna poruka građanima da mi ovdje postojimo radi njih, apsolutno svjesni svoje etičke odgovornosti i svoje Hipokratove zakletve, svjesni da je to nama posao – ali zamislite kako možete posao da radite pod pritiskom, pod prijetnjom, kako možete posao da radite ako vas neko konstantno maltretira ili ako vas neko fizički napada“, saopštio je direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore dr Vuk Niković gostujući u „Bojama jutra“ na TV Vijesti. Svako ko se odluči da radi u Hitnoj pomoći svjestan je da je to stresan posao i da će nakon deset godina rada izaći sa makar jednim hroničnim oboljenjem, rekao je dr Niković i dodao da je ovo momenat da se pokaže ljudima šta je to što radi Hitna medicinska pomoć. „I zaista, nama je potreban određeni mir iako su to stresne situacije i hitni slučajevi, da bi mogli na adekvatan način pružiti medicinsku pomoć“, rekao je direktor Zavoda.

Kada vidite jednog skromnog mladog ljekara koji svoj posao obavlja odgovorno i pokušava da pomogne licu koje je u momentima vrlo agresivno i shvatate da je on na kraju pretučen i shvatite da je opet na kraju tom licu ukazana hitna medicinska pomoć uz brzu reakciju policije“, objašnjava dr Niković i ističe da je to nevjerovatno. Dr Niković je kazao da je za dvadeset godina svjedočio mnogim sličnim slučajevima, ali da je sve je gurano pod tepih. „Sada institucije sistema ne žele stvari da gurnu pod tepih“, rekao je Niković i dodao da uz ogromno razumijevanje resornog ministarstva i resornog ministra ovo se mora staviti u prvi plan.

Odgovorni jesmo, ali nemojte da vršite pritisak na nas. Dozvolite da vas pregledam, dozvolite da vam pomognem, dozvolite da sam ja, i da su moje kolege, kako srednji kadar tako i ljekari, dozvolite da smo mi nešto učili ne da bismo sami sebe reklamirali i bavili se ovim poslom, nego prosto da bismo nekome pomogli. Ovo nije zanimanje reklame radi, ovo je zanimanje jedno vrlo ozbiljno gdje dajemo maksimum od sebe u uslovima koje imamo a koje polako popravljamo jer je Zavod za HMP u nekom prethodnom periodu bio struktura koja nije razvijena na adekvatan način i opremljena na adekvatan način. Danas opremamo jedinicu po jedinicu, danas jedinice Hitne medicinske pomoći izgledaju savremeno“, rekao je dr Niković i istakao da je stav kako njega kao menadžera, tako i aktuelnog Ministarstva i ministra da moraju biti odgovorni za ono što rade, te da moraju odgovarati građanima za neku svoju profesionalnu grešku ali da ne može neko ko gugla po internetu ili se sa portala bavi medicinom doći i biti agresivan i zahtijevati od ljekara ono što mu struka, što mu medicinska profesija ne može pružiti. „I zamislite, još pritom, nanese mi fizičke povrede“, istakao je dr Niković.

Zakon je jasno definisao, kaže dr Niković, da ukoliko u vršenju posla ljekara ga verbalno vrijeđate ili fizički napadnete prijeti kazna zatvora do tri godine. „Država je to jasno definisala i skrenula pažnju, ja se nadam da će to biti za sve medicinske radnike“, rekao je dr Niković.


„Ovo je danas upozorenje da napokon pokažemo kakav je to posao koji mi radimo, mi danas ne možemo da stanemo“, kaže direktor Zavoda i dodaje da ovo simboličan način skretanja pažnje u vrlo nezgodnom trenutku kada imamo fizički napad za fizičkim napadom. „Nijesam u ambulanti zbog sebe, ja sam u ambulanti zbog građanina ove države, pružiću mu sve ono što znam, ako nešto ne znam proslijediću ga u neku referentnu ustanovu. Moramo ovo da dovedemo u ravnotežno stanje, ne praveći od ovoga nikakav performans“, rekao je dr Niković i apelovao na građane Crne Gore da vjeruju medicinskim radnicima, prihvate ih na pravi način i da se sa nasiljem prestane.

CG