Prva nacionalna vježba iz CBRN zaštite

Simulacija vježbe u slučaju nuklearno-hemijsko-biološkog akcidenta (CBRN) izvedena je na platou Vatrogasne službe u Podgorici. Riječ je o prvoj nacionalnoj terenskoj vježbi iz CBRN zaštite. Vježbu je realizovao Zavod za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore. U vježbi su učestvovale i vatrogasna brigada Monteputa, Klinički centar Crne Gore, Dom zdravlja Podgorice, Opšta bolnica Bijelo Polje, MUP, Direktorat za vanredne situacije, Uprava policije, Služba zaštite i spašavanja Glavnog grada.

Vježba je dio međunarodnog projekta Evropske unije koji je podržalo i Ministarstvo zdravlja Crne Gore.

„Mi smo zemlja koja je u pretpristupnim pregovorima sa EU. Ne možemo zamisliti jednu hitnu pomoć u okruženju ili u EU, a da nema tim koji je sposoban da reaguje tokom nukelarno-hemijsko-biološkog akcidenta. Ovo je standard EU. Mi ovaj projekat realizujemo i privodimo ga kraju“, naveo je direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore prim. Mr Sci. Dr med. Vuk Niković.

Ističe da je ovim projektom, Zavod postao prva institucija iz javnog zdravlja koja može, u slučaju hemijsko-biološko-nuklearnih akcidenata, da reaguje samostalno i u saradnji sa drugim institucijama.

„Prvi put u istoriji u istoriji crnogorskog zdravstva imamo pet instruktora koji će u budućnosti biti u prilici na adekvatan način obuče institucije koje će u budućnosti reagovati u slučaju hemijsko-biološko-nuklearnih akcidenata“, objašnjava Niković.

„Na nivou države ćemo imati apsolutno tim koji će, u slučaju vanredne situacije, sa institucijama sistema koje su zadužene za to, moći na adekvatan način da reaguje“, ukazao je Niković.

Zahvaljujući projektu, dodaje Niković, nabavljeno je vozilo vrijedno 120 hiljada eura. Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, navodi, ostaće i kada završe sa vježbama.

Doktor Mitar Radulović, koji je vođa tima, kaže da su pokazali kako bi u realnom životu izgledalo pružanje pomoći povrijeđenima u nukelarno-hemijsko-biološkim akcidentima

„Ovo je nešto što, sve nas koji se bavimo medicinom može sačekati. Cilj vježbe je da medicinski timovi, vatrogasne ekipe i policija budu spremni za ovo i budu obučeni. Da znaju kako da reaguju i kako da pruže pomoć“, poručio je Radulović.

EN